f @

Časté dotazy

Aneb vše, co potřebuješ vědět o kombuche

Elixír života? Dar přírody? Dost těch klišé a ohraných frází, věříme, že vás spíš zajímají fakta nežli marketingová hesla. A faktem je, že mikrobiologické složení naší raw kombuchy je natolik příznivé pro lidský organismus, že její denodenní užívání nastartuje výrazné množství ozdravných procesů v lidském organismu. Naše kombucha se vyznačuje nejen výraznou chutí,  ale zároveň funguje jako léčivý agent organismu.

Category: Složení

Díky svému blahodárnému bakteriálnímu složení, patří tradiční kombucha již více jak 2000 let mezi nejoblíbenější přípravky v přírodní a alternativní medicíně. Náš produkt se díky počátečnímu šlechtění, kultivaci a fermentaci staví nad rámec tohoto. Pojďme se podívat hlouběji:

MAGU KOMBUCHA obsahuje:

Probiotika: 2 miliardy probiotických kultur (Probiotics Bacillus coagulans GBI-30 6086, Lactobacillus Bacterium, S. Boulardii, Acetobacter a další)

Enzymy: invertáza, amyláza, kataláza, syřidlový enzym, sacharáza, proteolytické enzymy.

Kyseliny: glukoronová, mléčná, octová, tříslová, glukonová, uhličitá, vinná, citrónová, oxalová, jantarová, malonová.

Vitamíny: B1, B2, B3, B6, B12, kyselina listová, C

Prvky: Sodík, draslík, magnesium, vápník, mangan, železo, kobalt, měď, zinek.

Další: Polyphenoly, Etyphenoly, Flavonoidy, electrolyty, kofein, alkohol.

Category: Složení

Probiotika

Živá a aktivní probiotická kultura, pomáhající příznivě ovlivnit zdraví konzumenta zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry. Jsou to silné mikroorganismy, které pomáhají udržovat trávicí trakt zdravý. Existuje silný vztah mezi zdravím střev a absorpcí základních živin z jídla, které jíme. Tyto mikroorganismy navíc pomáhají posilovat imunitní systém a bojovat proti růstu

škodlivých bakterií. Denní dávka 1 láhve MAGUKOMBUCHY obsahuje 2 miliardy živých probiotik.

Studie na toto téma:

https://academic.oup.com/ajcn/article/73/2/361s/4737561

Živé enzymy

sou molekulární aktivní látky (bílkoviny), které aktivují, urychlují a vyvolávají chemické procesy látkové výměny, bez nichž by tyto procesy samy o sobě nemohly účinkovat. Enzymy pomáhají tělu rozložit větší složité molekuly na menší molekuly, jako je glukóza, aby je tělo mohlo použít jako palivo. Každá buňka v těle obsahuje DNA. Pokaždé, když se buňka rozdělí, musí být tato DNA zkopírována. Enzymy pomáhají v tomto procesu odvíjením spirály DNA a kopírováním informací. Enzymy kombuchy podporují zatížený trávicí trakt a účastní se přitom štěpení výživových látek.

Studie na toto téma:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319704.php

 

Kvasinky:

Kvasinky rodu Pichia hojně zastoupené v kombuche, působí velmi blahodárně na orgány střevního traktu a jejich aktivitou se při látkové výměně stabilizuje střevní flóra. Zabraňují také bujnému kvašení, které způsobují škodlivé mikroorganismy. Kvasinky udržují trávicí systém zdravý a v rovnováze. Správné množství v těle pomáhá imunitnímu systému vykonávat svou práci. Kvasinky jsou součástí zdravého mixu bakterií ve střevě. Pomáhají absorbovat vitaminy a minerály z jídla a dokonce i bojovat s nemocemi.

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-yeast-and-your-body

 

Ethyphenoly:

Antioxidanty zabraňující vytváření karcinogenů v žaludku

https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/183363/

 

Elektrolyty:

Regulují nervovou a svalovou funkci, hydratují tělo, vyrovnávají krevní kyselost a tlak a pomáhají obnovit poškozené tkáně.

Svaly a neurony jsou někdy označovány jako „elektrické tkáně“ těla. Spoléhají se na pohyb elektrolytů tekutinou uvnitř, venku nebo mezi buňkami.

Studie na toto téma:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/153188.php

 

Polyphenoly:

Látky se silnými antioxidačními vlastnostmi, pomáhající chránit buňky a tkáňové struktury, zrychlující přirozené procesy regenerace, působí protirakovinotvorně

Studie na toto téma:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835915/

 

Flavonoidy:

Flavonoidy jsou důležitou součástí antioxidačního systému, zabraňují peroxidaci lipidů, likvidují volné kyslíkové radikály, mohou vázat a inaktivovat některé prooxidační kovové ionty jako je železo či měď. Také neutralizují volné radikály v těle a působí protirakovinotvorbně.

Studie na toto téma:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835915/

 

Catechiny:

Velice silné antioxidanty a skoro anti-vše zastoupené zejména v zeleném čaji. Jsou protizánětlivé, protiplísňové, antialergické, protirakovinné, antivirové, antimikrobiální a antidiareální, kardioprotektivní, neuroprotektivní,  antidiabetické, anti-aterogenní, také prospěšné játrům a zdraví krevních cév. Jsou prospěšné pro téměŕ každý orgán v těle.

Studie na toto téma:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27941682

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12587987

 

Alkohol:

Obvyklé množství 0,5 % alkoholu v kombuche je stejné jako například v jablečném moštu. Pokud se alkohol užívá v tak malých dávkách, má příznivé, pozitivní účinky na organismus. Kombucha je vynikající náhradou za nápoje s vyšším obsahem alkoholu, jako je například šumivé víno nebo pivo.

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/drinks-to-consume-in-moderation/alcohol-full-story/

 

Kyselina glukoronová:

Krom přirozeného čistění a posílení imunity je prokázanou profylaxí proti rakovině a dalším degenerativním chorobám. Zároveň působí jako látka napomáhající odstranit jedy z organismu. Pomáhá proto také mimo jiné tělu zbavit se nikotinových zplodin z kouření. Tato kyselina může být přeměněna na glukosamin a chondroitin-sulfát, které jsou spojovány s kolagenem a také tekutinou, která působí jako mazivo v kloubech.

Studie na toto téma:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673

https://www.hindawi.com/journals/jchem/2015/591869/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2017.1410499#

 

Kyselina glukonová:

Jedním z hlavních produktů fermentačního procesu je kyselina glukonová. Tato kyselina v kooperaci s kyselinou máselnou posiluje střevní stěny během kvasinkových infekcí, čímž chrání trávicí systém. Je účinná proti některým kvasinkovým infekcím.

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/gluconic-acid

 

Kyselina glukarová:

Tato kyselina zvyšuje účinky detoxikace jater. To je díky tomu, že blokuje enzym beta-glukuronidáza. Díky tomu zlepšuje vylučování toxinů a brání jejich reabsorpci v játrech a střevech. Udržuje toxiny vázané uvnitř glukuronidu, který je pak odstraněn z těla. Toxiny jsou ve své volné formě nejvíce škodlivé, a proto chcete, aby byly vázány (propojeny) a uvolněny z těla.V současné době probíhá výzkum využití kyseliny glukarové k prevenci rakoviny prsu, tlustého střeva a prostaty.

https://blog.bulletproof.com/calcium-d-glucarate/

 

Kyselina octová:

Bakterie kyseliny octové v kombuche přeměňují fruktózu (cukr) na kyselinu octovou. Dle vědeckých výzkumů může kyselina octová pomoci snížit hladinu celkového cholesterolu. Tyto účinky mohou pomoci snížit riziko onemocnění srdce. Byly provedeny studie vlivu kyseliny octové na zvýšení krevního cukru po požití sladkého jídla a prokázalo se, že testující, kteří popíjeli směs kyseliny octové měli až o 50% nižší hladinu cukru.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

 

Kyselina usnová:

Má antibiotický efekt a protizánětlivé vlastnosti. Má antimykotický efekt – během krátkodobé léčby kyselinou usnovou vykazovalo 65 pacientů s Tineapedisem významné zlepšení jejich klinických stavů.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5739313/

 

Esenciální aminokyseliny:

Nutné pro správné fungování nervového, hormonálního a imunitního systému. Stimulují růst svalové hmoty a urychlují regeneraci organizmu. Pomáhají při depresích, chronických bolestech, oparech, sportu i při hubnutí. Tělo si je nedokáže vytvořit samo.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628494/ 

 

Vitaminy B2, B3, B6, B12

Afty, ekzémy, padání vlasů, únava, špatná nálada, za tím vším se může skrývat nedostatek vitaminu B. Vitaminy B mají klíčový podíl na energetickém metabolismu organismu. Jejich suplementace prostřednictvím MAGU tak pomáhá zvyšovat energii v těle,  zároveň krom jiného podporují mozkovou funkci. Vitaminy B jsou důležité zvláště pro ty, jež pravidelně sportují  a jejich tělo je tak vystaveno vyšší fyzické zátěži.

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins

 

Vitamin C

Nejznámější, nejoblíbenější a terapeuticky nejužívanější vitamín. Jedná se o ve vodě rozpustný antioxidant, tedy látku, která chrání naše tělo před nebezpečnými volnými radikály. Mezi hlavní funkce vitaminu C v organismu patří regenerace tkání a podíl na syntéze kolagenu a karnitinu, podpora imunitních reakcí organismu, role klíčového antioxidantu, který neutralizuje volné kyslíkové radikály, podílí se na syntéze některých hormonů a umožňuje ve střevě resorpci železa z potravy.

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins

Category: Složení

 Koncetrát glukózy, sacharózy, maltózy a fruktózy slouží jako hlavní výživová složka pro fermentační proces. Během toho se z původního čajového nálevu stává prospěšnými bakteriemi a kvasinkami tvořená kombucha. Zároveň je většina cukru spotřebována. Kvasný proces je sice z velké části zastaven po vyjmutí kultur, zalahvování produktu a jeho umístění v lednici, nicméně vzhledem k nepasterizaci našeho produktu je MAGU nadále biologicky aktivní.  Co to všechno znamená a co to má společného s hladinou cukru v kombuche? Jednoduše to, že náš produkt i po nalahvování a uskladnění v lednici nadále spotřebovává cukr a jeho hladina se tak může lišit v průběhu času. Ve většině případů se však u MAGU pohybuje v rozmezí 3-6g cukru na 100ml nápoje. MAGU tedy lze vnímat jako nízko-kalorický nápoj.  Cukr tak není do naší kombuchy přidáván jakožto ochucovadlo, ale jako nutný zdroj výživy pro bakteriální složku produktu. Cukr tak není do naší kombuchy přidáván jakožto ochucovadlo, ale jako nutný zdroj výživy pro bakteriální složku produktu.

Category: Složení

Kalorické údaje našich příchutí se pohybují mezi 15-30 kaloriemi na 100ml. Specifikace odpovědi na tuto otázku je podobná té předchozí týkající se cukru. Vzhledem k nepasterizaci našeho produktu a jeho pokračující fermentaci se mohou oproti klasickým potravinářským produktům nutriční hodnoty hlavně s ohledem na obsažený cukr a kalorie mírně lišit láhev od láhve v návaznosti na dobu po jakou je produkt skladován.  

Category: Složení

Load More